Support

Behöver du snabbt komma i kontakt med oss?

Ring oss gärna på 021-12 76 76 eller använd nedanstående formulär:

Vanliga frågor & svar (FAQ)

Det är väldigt vanligt att ha många frågor när det kommer till estetisk plastikkirurgi och medicinsk hudvård. Därför har vi här samlat många vanliga frågor och svar. Hittar du inte svar på din fråga får du gärna kontakta oss så hjälper vi dig!

Bröst

Kan jag få de bröst jag vill ha?

Alla har vi olika förväntningar men även förutsättningar. Det är viktigt som patient att vara medveten om att vi alla är olika anatomiskt byggda vilket till viss del utgör våra förutsättningar. Med bröstimplantat går det att åstadkomma tydliga och märkbara skillnader. Förbättringar som större och/eller fastare bröst.

Vilka är riskerna?

För en frisk kvinna att bli sövd i Sverige på en klinik med modern övervakningsutrustning samt erfarna narkosläkare som följer tydliga riktlinjer är risken för att ta skada relaterat till narkos mycket låg.

Gällande risker med ingreppet i sig finns det studier som gjorts i samband med silikonproteser som visar att risken för infektion är 1,3 %, hematom 0,8 %, svullnad 1,8 %, fördröjd sårläkning 1 %, onormal ärrläkning 0,9 %, att implantat hamnar snett 2,6 % samt asymmetri 0,8 %. Det finns dock studier som visar att dessa siffror går att förbättra med noggrann teknik och modern utrustning under operation. Risken för infektion i samband med kirurgiska ingrepp påverkas av operationssalens utformning och ventilation.

Operationssalarna på Laser & Estetik är toppmoderna och har den senaste utrustningen som självfallet följer Socialstyrelsens rekommendationer och rådande EU krav.

Ofarliga/ytliga komplikationer som kan uppstå är rippling, muskelpåverkan, DB, tenting,
kapselkontraktur och känselnedsättning.

Är det smärtsamt?

Upplevelse av smärta är väldigt individuellt och det är svårt att på förhand säga hur du kommer att uppleva en bröstförstoring. Vi använder en exakt och atraumatisk kirurgisk teknik. Vilket bidrar till lindrigare och kortare postoperativt förlopp.

Vanligt förekommande obehag efter en bröstförstoring är ömhet framförallt de första dygnen, som successivt klingar av. Obehag/smärtupplevelse reduceras med vanliga smärtlindrande tabletter. Brösten kan upplevas spända och svullna de första veckorna och det tar flera månader innan brösten fått sin slutgiltiga form.

Hur lång tid tar det att återhämta sig och när kan jag börja arbeta igen?

Precis som med smärta är detta väldigt individuellt. Det är realistiskt att räkna med 5-10 dagar att återhämta sig innan du är tillbaka på arbetet igen, beroende på din arbetssituation.

Vilket implantat skall man välja?

Det finns många leverantörer av silikonproteser i världen och det kan vara svårt för dig som patient att veta vilket du ska välja. Vi på Laser & Estetik har valt ut de fabrikat som vi anser är bäst på marknaden. Dessa är Motiva och Mentor om alla anses hålla hög kvalité. Vi har valt att arbeta med dessa märken pga. den höga kvalitén och det breda sortimentet. Vid konsultationen presenterar kirurgen olika förslag av implantat och ni väljer tillsammans ut det som passar dig bäst.

Hur länge håller implantaten?

Tidsperioden varierar från person till person, men i många fall bör det ske ett implantatsbyte en gång under sin livstid. Livstidsgaranti finns för till exempel Mentor-implantat om implantaten spricker (rupterar).

Påverkas amning?

Vissa kvinnor kan ha svårigheter att amma trots att dem inte genomgått en bröstförstoring. Därför är det väldigt svårt att säga att en bröstförstoring skulle försvåra möjligheten att amma.

Kan jag genomgå mammografi?

Du kan genomgå mammografi med implantat. Det är dock viktigt att meddela teknikern om detta i samband med en mammografiundersökning.

Behöver jag kapselgaranti?

Kapselkontraktur kan uppstå egentligen när som helst efter en bröstförstoring. Dock är det mest förekommande att kapselkontraktur uppstår under de närmsta åren efter en bröstförstoring. Därmed kan det vara en god idé att ha en kapselgaranti, något som ingår i vår Trygghetsgaranti.

Vad är trygghetsgaranti?

Vid en bröstförstoring eller bröstförstoring med lyft har du som patient möjlighet att teckna en Trygghetsgaranti. Trygghetsgarantin gäller i tre år och innebär att vi åtgärdar eventuella oförutsedda händelser helt kostnadsfritt, något som vi är unika med i Sverige.

Trygghetsgarantin avser kapselkontraktion, läckage, symmastia, abnormal muskelpåverkan, dubbelbröst, bottom-out, töjd ficka i sidleds, ruptur, tenting och ärr som inte läker som förväntat.

Spelar min bröstbredd någon roll?

Din egen bröstbredd är viktig då implantatets bredd anpassas efter den. Beroende på vad patienten önskar gällande bredd mellan brösten är det möjligt att anpassar implantatets bredd efter detta.

När mjuknar brösten?

Det är individuellt hur lång tid det tar för brösten att mjukna. Ett par faktorer som påverkar är hur lång tid det tar för kapseln att bildas som fixerar implantatet samt storleken på implantat.

Kan jag äta P-Piller eller andra läkemedel?

Ja, det går bra att äta p-piller. Du ska däremot undvika preparat som kan bidra till en ökad blödningsbenägenhet.

Vitamin E samt Omega3-fettsyror bör undvikas 2 veckor innan operation.
Läkemedel med Acetylsalicylsyra som ex. Treo bör undvikas 1 vecka innan operation.
NSAID-preparat som Ipren och Voltaren med flera bör undvikas 2 dygn innan operation.
Om du regelbundet medicineras med läkemedel som Warfarin, Trombyl eller Plavix bör du rådgöra med din kirurg i fråga.

Kan jag snusa och röka?

Både rökning och snusning bör undvikas minst 2 veckor före- och efter operation. Detta för att minska risken för sårinfektioner, fördröjd läkning och ökad ärrbildning. Snusning finns ännu ej lika mycket forskningsunderlag som rökning i samband med operation. Det som vi vet är att nikotinet som finns i snus har en negativ inverkan på vår cirkulation vilket försämrar sårläkning.

När kan jag resa/flyga efter operation?

Rekommendationen är att avvakta med att flyga 48 timmar efter operation. Om en längre flygning planeras bör du rådgör innan med din kirurg.

Vad kostar en korrigering?

Det beror på vad som behöver korrigeras. Rippling eller normal muskelpåverkan är exempel på normala ”komplikationer” som kan uppstå och inget som någon kirurg kan rå över, därför är det mycket ovanligt att korrigering för detta ingår i priset. Du kan däremot teckna vår Trygghetsgaranti, vilket innebär att vi åtgärdar ev. oförutsedda händelser helt kostnadsfritt.

Kommer brösten krympa?

Många upplever att brösten minskar i storlek ett tag efter bröstförstoringen. Detta kan bero på, i de flesta fall, att svullnad går ner samt att patienten vant sig vid att ha större bröst och de upplevs som de minskat i storlek.

Är det normalt att brösten åker isär när jag ligger ner?

Precis som ett par naturliga bröst kan även bröst med implantat glida isär. Hur mycket beror på dina egna förutsättningar såsom hudens elasticitet, ålder, storlek på implantat osv.

Kan jag bära tungt efter operation?

Under den första tiden bör du undvika att aktivera bröstmuskulaturen mer än nödvändigt, då detta kan påverka läkningen negativt. Därmed bör man undvika att utföra tunga lyft upprepade gånger under de 6 veckor som följer efter din operation.

Behöver jag bröstband?

Om du är i behov av att bära bröstband bedömer din kirurg i samband med din operation. Bröstband kan användas för att åstadkomma ”skidbacke” eller en s.k. underpool.

Nedstämd efter operation?

Det finns läkemedel som du nyttjar efter din operation i syfte att reducera din smärtupplevelse. I vissa fall drabbas patienter av läkemedlets oönskade effekter/biverkningar där depression och ångest inkluderas. Sedan är det inte alltför ovanligt att patienter blir mycket inaktiva samt socialt avskärmade efter en operation vilket kan påverka våra hormonnivåer i kroppen, som i sin tur resulterar i nedstämdhet. Därför är det viktigt att försöka att återgå till sina vardagliga sysslor så snart om möjligt efter sin operation.

Hur länge behöver jag vara sjukskriven?

Vid stillasittande arbete är många tillbaka på arbetet efter 5-7 dagar. Vanligast är dock att vara sjukskriven 1-2 veckor.

Hur länge måste jag tejpa ärren?

Rekommendationen är att dina ärr ska tejpas i 3 månader, därefter använda Prosil silikonstift i ytterligare 3 månader.

Prosil eller Cicatrix istället för tejp?

Det går bra att använda vilket som, då båda är likvärdiga. Prosil är dock lättare att applicera då det är utformat som ett stift. Prosil finns att köpa i vår reception på Drottninggatan 33 i Stockholm.

När kan jag börja sola?

Undvik att utsätta dina ärr för direkt solljus. För övrigt är ingen fara att vara i solen. Du bör dock ej vistas i varma/fuktiga förhållanden under en period på 4 veckor efter din operation för att uppnå en så pass bra läkning av ärr som möjligt.

Gå utan BH/med bygel-bh?

Rekommendationen är att bära någon form av stöd-Bh under 4-6 månader efter din operation. Om du funderar på att vara utan din stöd-Bh under en kortare period bör du rådgöra med din kirurg först.

När kan jag bada?

Rekommendationen är att avvakta med att bada badhus/badkar/bastu i 4 veckor efter din operation.

Börja träna?

Du bör undvika träning i 6 veckor sedan går det bra att påbörja lättare träning. Lättare jogging kan påbörjas efter 3 månader samt avvakta med att styrketräna bröstmuskulaturen i 6 månader.

Sova på sidan?

Så fort du känner att det känns OK.

Hur ser brösten ut efter amning och graviditet?

Det är väldigt individuellt och svårt att säga hur bröst med implantat kommer att se ut efter graviditet och amning. Det beror på dina egna förutsättningar, hudens elasticitet, viktuppgång, etc.

Botox

Vad är Botox?

Botox är ett läkemedel som har använts i decennier inom neurologi och ögonsjukdomar för behandling av lokala kramp- och muskelspänningstillstånd i t.ex. ansiktets och nackens muskler. De senaste 10-15 åren har Botox använts för reduktion av ansiktsrynkor orsakade av muskelsammandragningar. Botox är världens mest använda metod för borttagning av rynkor och ger i det närmaste omedelbart resultat.

Hur fungerar Botox?

Botox blockerar impulsen från nerven till de små ansiktsmusklerna, som orsakar dess linjer och rynkor. Botox förslappar musklerna så att de inte längre kan sammandras. Efter behandling blir huden slätare och mjukare. De obehandlade musklerna påverkas inte, vilket gör att din normala mimik inte påverkas. En del rynkar pannan när de är stressade, koncentrerar sig eller är trötta. Det kan av andra tolkas helt felaktigt som att du är arg eller oroad. Botox får muskulaturen som ger upphov till rynkorna att slappna av. Effekten inträder redan den första veckan efter behandlingen.

Vad kan behandlas?

Botox används med fördel till rynkor och veck i pannan samt till linjer i yttre ögonvrån s.k. kråksparkar. Vissa muskler drar dessutom ner ögonbrynet och genom en behandling kan dess muskler slappna av vilket ger dig en öppnare blick. Den senaste tiden har man också gått vidare och kan ibland behandla nerdragna mungipor och vissa rynkor på halsen. Botox kan med fördel kombineras med andra ansiktsbehandlingar såsom Restylane och Juvéderm. Botox kan även behandlas vid besvärande arm- och handsvettningar samt vid behandling av migrän.

Hur går behandlingen till?

Behandlingen är säker, enkel och relativt snabb. Mycket små och väldoserade volymer av Botox injiceras in med en tunn nål på flera väldefinierade ställen i de små ansiktsmusklerna. Eftersom nålen är så tunn och en mycket liten volym används så är obehaget minimalt. För de flesta känns det endast som ett litet myggbett. Ingen bedövning behövs. Behandlingen tar i regel ca 15 minuter och man kan omedelbart återgå till sina dagliga göromål. Man skall inte gnida eller massera det behandlade området då det kan medföra att Botox sprider sig till närliggande muskler, som då blir inaktiverade en tid. Du kan köra bil. Kraftigt motionsutövande bör undvikas första dygnet. En del kan märka en lätt rodnad det första dygnet, men för de allra flesta är behandlingen inte märkbar.

Hur länge har man effekt av en behandling?

Effekten sitter i regel mellan 3-6 månader. Den varar längre för varje behandling man genomgår. 2-3 behandlingar per år rekommenderas för att upprätthålla effekten. En fördel är dock att effekten av behandlingen efter varje förnyad behandling sitter i längre för var gång, så att du allt eftersom behöver allt färre behandlingar. Hållbarheten efter behandlingen är individuell och varierar mellan olika individer.

Finns det några biverkningar?

I vissa fall förekommer en lätt rodnad, pirrningar och ömhet på platsen för injektionsställen. Huvudvärk kan uppstå 1-2 dagar efter behandling och är av snabbt övergående karaktär. I ytterst sällsynta fall kan ögonlocket hänga ner vilket normaliseras inom loppet av några veckor.

Hur säkert är Botox?

Botox har använts i många år för att behandla många sjukdomar, det är ett välbeprövat och godkänt läkemedel. Botox har nu blivit alltmer använt i kosmetiska och estetiska sammanhang för att reducera synbara linjer och rynkor som bland annat är ett tecken på vårt åldrande.

Kan alla behandlas?

Gravida och ammande får inte behandlas, likaså patienter med ALS, Myastenia Gravis (muskelsjukdom) och känd allergisk reaktion mot något av Botox ingredienser.

Kan Botox förebygga rynkor?

Om du påbörjar din behandling med Botox i yngre ålder, innan du hunnit aktivera din ansiktsmuskulatur under en längre tid så kan botox med sin muskelavslappnande effekt på så vis förebygga rynkor.

Fillers

Vad är Hyaluronsyra?

Hyaluronsyra finns naturligt i kroppen och den medverkar till att ge huden fukt och volym. En tredjedel av kroppens eget hyaluronsyra bryts naturligt ned och ersätts varje dag. Den naturligt förekommande hyaluronsyran minskar kraftigt med åldern.

Blåmärken och svullnad efteråt?

Viss övergående svullnad och blåmärken kan förekomma runt det behandlade området, som normalt försvinner inom en vecka.

Hur länge håller det?

Det är väldigt individuellt hur länge en filler håller. Det beror t.ex på ämnesomsättning, vilket område som är behandlat, vilken typ av fillers som har använts etc. Vid förstoring av kindben är det vanligt att fillern håller längre än t.ex. vid en läppförstoring.

Hur ofta kan man fylla på?

Det är vanligt att man gör en touch-up efter 1-2 veckor och sedan en påfyllning efter några månader, beroende på vilket område som är behandlat.

Hur mycket behöver jag första gången?

Det beror på vilket område du behandlar. Vid en läppförstoring är det vanligt att använda 0,5 ml om man är ute efter en liten förstoring. Vill man däremot ha en större förändring brukar 1,0 ml användas. Vid kindbensförstoring är det däremot vanligt att använda 1,0-2,0 ml.

Får man bedövning innan?

De flesta fillers innehåller bedövningsmedel men man kan även använda bedövningskräm (t.ex emla-salva) innan området behandlas.

Herpes eller munsår?

Det är väldigt viktigt att man inte har några sår på- eller nära området som ska behandlas.

Allergi?

Det finns ingenting som tyder på att diverse allergier skulle förhindra en behandling med fillers. Dock ska man inte genomgå en behandling med filler som innehåller lokalbedövning om man är känslig eller allergisk mot tandläkarbedöving (lidokain) eller något annat av innehållsämnena i fillern.

Går det att ta bort fillers?

Det är möjligt att ta bort fillers med hjälp av ett motmedel (hyaluronidase).

Kan det bli klumpar?

En del fillers har en mer fast sammansättning och kan därför upplevas som "hårdare", detta för att vissa områden i ansiktet kräver det. Detta gäller t.ex. fyllning av kindben. Det finns t.ex även fastare fillers för läpparna. Skulle det uppkomma en klump kan man lätt massera bort den eller ta bort klumpen med hjälp av motmedel.

Vad är skillnaden mellan de olika märkena?

Olika fillers har olika behandlingsområden och uppfyller olika syften. Olika fillers kan därför skilja i sammansättningen. Du kan läsa mer om våra fillers under Behandling/operationer> Injektioner > Fillers

Kan man blanda t.ex. Juvéderm och Restylane?

En del fillers går att blanda med varandra. Hör med vår injektionsexpert om du vill veta mer.

Gravid?

Kvinnor ska ej genomgå en fillerbehandling under graviditeten.

Hur nära inpå en operation kan man få fillers?

Om man är intresserad av en fillerbehandling bör man genomgå den efter en operation snarare än före. Dock beror det på vilket område som opereras och vad som ska behandlas. Din kirurgi kan svara på vad som är passande.

Bära smink efteråt?

Det går bra att bära smink på det behandlade området efter ca 24 timmar. Innan dess är det bra om du låter området vara, då alla fillersbehandlingar innebär nålstick som gör att huden är mer mottaglig för bakterier och smuts.

Träning, flygning & intag av alkohol efter?

Du bör vänta med träning, alkohol och flygresor 72 timmar efter behandlingen.

Solning efter?

Du bör undvika direkt sol på det behandlare området i ca 14 dagar. Även tandläkarbesök bör undvikas. Tänk också på att informera din behandlare om du fått en fillerbehandling och planerar att genomgå en ansiktsbehandling i form av t.ex. kemisk peeling eller laserbehandling.

Kan man ändra läppens form helt?

Alla läppar är olika och har därmed olika förutsättningar. Det går att åstadkomma mycket med hjälp av fillers. Ibland kan det behövas några behandlingar för att uppnå önskat resultat. På en konsultation hos en av våra injektionsexperter har du möjlighet att diskutera dina önskemål och vad som är möjligt att uppnå.